بارداریسلامت و تغذیه

خوردن جگر در بارداری خطری برای مادر دارد؟

رژیم غذایی سالم در دوران بارداری فاکتور مهمی در سلامت و رشد و نمو جنین است. در نتیجه خانم‌های باردار می‌بایست مواد غذایی مفید و پرخطر در این دوران را شناسایی و نسبت به میزان مصرف آن‌ها در برنامه غذایی روزانه خود کاملا آگاهی داشته باشد. خوردن جگر در بارداری یکی از موارد تردید در میان خانم‌های باردار بوده و به همین دلیل از خوردن آن در این دوران اجتناب می‌کنند.

خوردن جگر در بارداری

مصرف چه مقدار جگر در رژیم غذایی مادر مناسب است؟

جگر یک غذای سالم و حاوی مقادیر زیادی از ویتامین، پروتئین و مواد معدنی است که مصرف متعادل آن توسط مادر مشکلی ایجاد نمی‌کند. مطالعات نشان می‌دهد که مصرف جگر ۱ بار در هفته یا ۲ بار در ماه در زنان باردار مشکلی ندارد. مصرف بیش‌ از اندازه جگر در رژیم غذایی زنان باردار موجب افزایش ویتامین A در بدن شده و سبب نقص مادرزادی جنین و عوارض زایمان می‌شود. همچنین مصرف حدود 2500 واحد ویتامین A برای مادران ضرری ندارد اما اگر از این مقدار بیشتر شود، خطراتی برای مادر و جنین دارد.

مواد مغذی جگر

جگر غذایی سالم و حاوی مقادیر مغذی برای مادر و جنین است. جگر با داشتن موادی چون:

  • پروتئین جهت رشد جنین و منبع انرژی مادر
  • اسیدفولیک برای رشد عصبی جنین
  • ویتامین A
  • آهن جهت ساخت هموگلوبین و جلوگیری از کم‌خونی

درست است جگر یک ماده غذایی مغذی برای خانم باردار محسوب می‌شود ولی به دلیل این‌که غنی از ویتامین A است باید در مصرف آن احتیاط کرد.

ضررهای مصرف جگر در بارداری

از آنجایی‌ که جگر حاوی مقادیر زیادی رتینول است لذا مصرف بیش‌ از اندازه آن خصوصا در اولین ماه‌های بارداری ممکن است، منجر به نقص مادرزادی جنین یا ایجاد سرطان در مادر شود. همچنین جگر به دلیل کلسترول بالایی که دارد، می‌تواند باعث افزایش فشارخون در زنان باردار شود.

غذاهای مقوی برای دوران بارداری

منابع جایگزین جگر در تامین ویتامین A

نوع دیگر ویتامین A بتاکاروتن نام دارد که در انواع میوه‌ها و سبزی‌ها یافت می‌شود و از این طریق می‌توان ویتامین A مورد نیاز بدن را تامین کرد. در عین حال مصرف زیاد این ویتامین‌ها مشکلی در زنان باردار ایجاد نمی‌کند. در نتیجه زنان باردار می‌توانند به جای خوردن جگر در بارداری، جهت تامین ویتامین A مورد نیاز از میوه و سبزی‌هایی با برگ سبز، هویج، کدو، موز، خرما و پرتقال در رژیم غذایی روزانه خود استفاده کنند.

آیا مصرف جگر سفید در بارداری مانعی ندارد؟

طبق آزمایش‌های متعدد به این نتیجه رسیده‌اند، میزان پروتئین جگر سفید نسبت به جگر سیاه کمتر است اما میزان چربی تقریبا مشابه جگر سیاه است. همین‌طور جگر سفید نسبت به جگر سیاه آهن کمتری دارد. در 100 گرم جگر سفید 36 واحد ویتامین A وجود دارد اما در جگر سیاه حدود 36000 واحد ویتامین A هست. جگر سفید(ریه) ارزش غذایی بالایی ندارد و فقط می‌توان از آن به عنوان یک منبع پروتئینی که برای رشد لازم است، استفاده کرد. جگر سفید حاوی ویتامین‌های D ،B12 و E است که برای رشد استخوان و درمان کم خونی لازم است. پزشکان توصیه می‌کنند در مورد مصرف جگر سفید مانند جگر سیاه در دوران بارداری باید احتیاط کرد و خیلی کم مصرف کرد.

امیدواریم مطالب مفید و کاربردی بوده باشد. ممنون می‌شویم نظرها و پیشنهادهای خود را با ما در میان بگذارید.

تیم ژرسه

منبع: BabyCenter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا