اقدام به بارداریبارداری

بارداری در زمان قاعدگی امکان پذیر است؟

 یک پاسخ قطعی به این پرسش قدیمی «بارداری در زمان قاعدگی امکان پذیر است»؟

پاسخ: در یک کلمه، بله. جواب کلی این است که شما می‌توانید در هر زمانی باردار شوید.

یک تصور غلط رایج است که اگر زن در دوران قاعدگی رابطه جنسی داشته باشد، باردار نمی‌شود. در حالی که بعید است در دوران قاعدگی یک زن باردار شود ولی احتمال باردار شدن صفر نیست و کاملا ممکن است اتفاق بیفتد. برای بررسی دقیق‌تر این موضوع تعاریف زیر را با هم مرور می‌کنیم:

تعریف کوتاهی از دوره قاعدگی

دکتر میشل هاکاخا، متخصص زنان و زایمان توضیح می‌دهد: “یک پریود از دست دادن خون در پایان یک سیکل تخمک گذاری به علت عدم لقاح یک تخمک توسط اسپرم تعریف می‌گردد”.

دکتر هاکاخا می‌گوید: ” بدن یک زن هر ماه در روز ۱۴ ام پریودش یک تخمک رها می‌کند. “قبل از رهاسازی تخمک، هورمون‌ها در بدن زن برای آماده شدن (و ضخیم شدن) آستر رحم در صورتی که تخمک بارور شده و بارداری روی می‌دهد، افزایش می‌یابد. اگر بارور سازی وجود نداشته باشد، آستر رحم حدود ۱۴ روز بعد تخلیه می‌شود. این اتفاق پریود نامیده می‌شود.”

بیشتر زنان دوره‌هایی را دارند که از ۲ روز تا ۸ روز طول می‌کشد و هر ۲۶ تا ۳۴ روز اتفاق می افتد. تخمک گذری (وقتی یک تخمک از یکی از تخمدانها آزاد می‌شود) معمولا در میانه چرخه اتفاق می افتد و بارورترین زمان در سیکل عادت ماهیانه است، یعنی زمانی که به احتمال زیاد می‌توان بارور شد​.

چرخه قاعدگی

بارداری قبل از قاعدگی

دکتر هاکاخا توضیح می دهد: «تخمکی که در طول فرآیند تخمک‌گذاری آزاد می شود، تنها به مدت ۲۴ ساعت زنده می ماند.» اگر تخمک توسط یک اسپرم در این زمان لقاح نشده باشد، زنده نمی ماند. مرحله پس از تخمک گذاری و یا لوتئال، ۱۲ تا ۱۶ روز قبل از شروع قاعدگی آغاز می‌شود. در طول این مدت، احتمال بارداری با بالا رفتن هورمون پروژسترون کاهش می‌یابد، تخمدان برای جلوگیری از رهاسازی تخمک در ماه علامت دهی می کند و مخاط دهانه رحم نیز خشک می شود و سدی را تشکیل می دهد که مانع از رسیدن اسپرم به رحم می شود.

باردار شدن در دوران قاعدگی

بیشتر زنان باردار سیکل های ۲۸ تا ۳۲ روزه دارند و اگر کسی با این چرخه به طور متوسط پریود ۲ – ۸ روزه داشته باشد، در طول پریود باردار نخواهد شد. دکتر هاکاخا توضیح می‌دهد : «یک تخمک که در طی تخمک گذاری آزاد شده اما همچنان بارور نشده باقی می ماند با همه خون قاعدگی بیرون می آید.» شما می توانید در زمان قاعدگی خود باردار شوید، اما این شانس بسیار کم است. 

ممکن است بپرسید که آیا می توانید در زمان قاعدگی خود، با وجود مصرف قرص های جلوگیری از بارداری باردار شوید یا خیر؟ پاسخ کوتاه بله است، زیرا قرص ۱۰۰ درصد موثر نیست حتی زمانی که به طور کامل استفاده می‌شود. “استفاده از قرص معمولا تا ۹۱ درصد، جلوپیری را موثر می‌سازد. با این حال، با استفاده صحیح و ثابت، قرص در برابر لقاح دقیقا مانند قرص غیر فعال کننده در طول ماه محافظت می کند.

باردار شدن درست بعد از قاعدگی

تا روز ۳ سیکل قاعدگی می‌توان باردار شد حتی اگه در زمان تخمک گذاری قرار نداشته باشید، سطح هورمون‌های تولید مثل پروژسترون و استروژن که در آغاز دوره شما قطع می‌شوند، شروع به بالا رفتن و کمک به بازسازی آستر رحمی شما می‌کنند. اگر چه در مرحله دقیقا بعد از پریود، که پیش تخمک گذاری نامیده می‌شود، تخمک رها نمی‌شود، ولی شانس بارداری بالاست  به این دلیل است که اسپرم می‌تواند تا ۵ روز در مخاط دهانه رحم زندگی کند. استیون ر. بایر متخصص غدد مستقر در بوستون می‌گوید: “یک مطالعه نشان داد که افرادی که فقط یک بار در طول این مرحله رابطه جنسی داشتند باز هم باردار شده‌اند.”

شرایط ویژه

همه زنان از سیکل ۲۸ تا ۳۲ روزه پیروی نمی‌کنند. دکتر هاکاخا می‌گوید : «در سناریوهای کم‌تر معمول، خانمی با یک سیکل قاعدگی کوتاه‌تر ( ۲۴ روز، برای مثال )، می‌تواند ۷ روز خونریزی داشته باشد و در روز آخر خونریزی، آمیزش جنسی داشته باشد و ۳ روز بعد، تخمک گذاری کند و باردار شود. «از آنجایی که اسپرم برای ۳ تا ۵ روز زندگی می‌کند، فرد قطعا می‌تواند باردار شود.»

علاوه بر این، برخی از زنان لکه بینی یا خونریزی را بین دوره‌های مختلف تجربه می‌کنند. این امر می‌تواند در طول تخمک گذاری رخ دهد و با یک پریود اشتباه شود و نقطه دقیق در سیکل قاعدگی دشوار شود.

اگر شما در دوران پریود خود رابطه جنسی حفاظت نشده داشته و نگران هستید که ممکن است باردار شده باشید، به دنبال علائمی نظیر درد خفیف زیر شکم، لکه بینی ( یک علت نسبتا شایع خونریزی وقتی که تخمک بارور شده)، افزایش حساسیت  پستانها و بی حوصله و دمدمی شدن باشید که این علائم می‌تواند تا ۲ هفته پس از تخمک گذاری رخ دهد. علائم دیگر و شایع‌ تر دوران بارداری برای مشاهده در ۶ یا ۷ هفته شامل تهوع، استفراغ و خستگی شدید می باشد. ​​​​​​​​

سخن پایانی

امیدواریم مطالب گویا و مفید بوده باشد، ممنون می شویم نظرات و پیشنهادهای سازنده خود را با ما در میان بگذارید.

منابع:

Dr. Hakakha

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا